Wigilijny Małopolski Smak
Niemal w przededniu Świąt Bożego Narodzenia – wielkie święto małopolskiego smaku na krakowskim Rynku Głównym. Już w najbliższy weekend (19 – 21 grudnia) odbędzie się Wigilijny Małopolski Smak. Świąteczne specjały z regionu, lokalni producenci żywności, tradycyjne wigilijne potrawy, świąteczne smaki w zupełnie nowych, zaskakujących interpretacjach – to wszystko da odwiedzającym przedsmak świąt i zarazem sprawi, że nabierzemy na święta jeszcze większego apetytu.
Konsumenci, którzy spodziewają się w ramach wydarzenia jedynie możliwości zakupienia regionalnych przysmaków do wigilijnych potraw, będą mile – a raczej smakowicie – zaskoczeni. Tegoroczny Wigilijny Małopolski Smak obejmuje także liczne degustacje, pokazy gotowania i warsztaty w specjalnie na ten cel zaaranżowanej kuchni, którą zapachami świątecznymi wypełnią znani kuchmistrzowie, restauratorzy, a także blogerzy kulinarni. Odwiedzający będą mieli okazję spróbować m.in. potraw przyrządzonych z karpia zatorskiego, górskiego pstrąga potokowego czy piernikowych śledzi. W menu nie zabraknie także ciekawostek - dziś zapomnianych, choć dawniej często goszczących na stołach postnych zup – czekoladowej i migdałowej. Dla najmłodszych przewidziano aktywny udział w warsztatach pieczenia pierniczków, które przyozdobią świąteczną choinkę.
Wigilijny Małopolski Smak zostanie zainaugurowany oficjalnie w sobotę 20 grudnia o godzinie 12.00 przez Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowę, Wicemarszałka Wojciecha Kozaka oraz Przewodniczącą Sejmiku Województwa Małopolskiego Urszulę Nowogórską.
Stoiska wystawców będą otwarte dla odwiedzających od piątku do niedzieli (19-21 grudnia) w godzinach 10:00 – 20:00. Kuchnia Wigilijnego Małopolskiego Smaku działać będzie w sobotę i niedzielę - pokazy, degustacje i warsztaty odbywać się będą pomiędzy 10:00 a 18:00.
Choinka od Małopolan dla pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Prokocimiu
W poniedziałek 22 grudnia Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego w towarzystwie Katarzyny Krzeszowskiej pochodzącej z Krynicy Zdroju Miss Polski 2012 i aktualnej Wicemiss Supranational 2014 przekaże drzewko małym pacjentom szpitala dziecięcego w Prokocimiu. Do przygotowywania świątecznych pierniczków oraz innych ozdób, które udekorują choinkę dla dzieciaków ze Szpitala Uniwersyteckiego, zapraszamy wszystkich, którzy odwiedzą Rynek w najbliższy weekend.
Ponadto, podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku, odbędzie się finał akcji „Święta jak w Domu” Małopolska. Ma ona na celu promowanie zwyczajów z Małopolski oraz zachęcenie do spędzenia świąt w naszym regionie w tradycyjny sposób, pamiętając o tym co jest w nich naprawdę ważne. Akcja odbywa się przez cały grudzień i angażuje uznanych blogerów, znanych Małopolan, członków Rady Ekspertów Marki Małopolska oraz laureatów konkursu na pamiątkę bożonarodzeniową z Małopolski, a także mieszkańców Małopolski i jej sympatyków. Na stronach internetowych: www.swietajakwdomu.pl oraz www.fb.com/lubiemalopolske znajdują się przepisy na małopolskie potrawy, porady świąteczne, konkursy z nagrodami, interaktywne kartki dla tych, którzy chcą stworzyć autorskie życzenia z małopolskim akcentem oraz filmy z udziałem Piotra Cyrwusa i Lekko Stronniczych. Podczas finału akcji blogerzy udzielą świątecznych porad a laureatom internetowego konkursu „Świąteczne zrób to sam” zostaną wręczone nagrody.