Kategoria: Region
Opublikowano: 2013-08-23 00:44:16 przez system

Wielki Finał 9 Małopolskiego Festiwalu Smaku

Przed nami wielkie zakończenie niezwykłej podróży kulinarnej przez całą Małopolskę. W weekend 24 i 25 sierpnia na krakowskim placu Wolnica odbędzie się wielki finał 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Po raz kolejny cały Kraków przepełnią aromatyczne zapachy regionalnych specjałów.

Małopolski Festiwal Smaku to najstarsza polska impreza promująca unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, jego produkty regionalne, tradycyjne, lokalne oraz ekologiczne. Za nami siedem edycji lokalnych: w Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie, Nowym Targu i Nowym Sączu. Kiermasze najlepszych małopolskich produktów i towarzyszące im konkursy dla producentów żywności cieszyły się dużym zainteresowaniem Małopolan oraz turystów z całej Polski.

Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest Województwo Małopolskie, a tegoroczny wielki finał odbędzie się we współpracy z Alma Market SA. – Partnerem Strategicznym Małopolskiego Festiwalu Smaku. Dzięki niedawno podpisanemu porozumieniu o współpracy pomiędzy Województwem Małopolskim i Alma Market S.A. mieszkańcy całej Polski będą mogli już pod koniec roku smakować małopolskie specjały, które będzie można nabyć w całorocznej sprzedaży w Delikatesach Alma.

Zakończeniem wakacyjnego cyklu imprez będzie wielki finał 9. Małopolskiego Festiwal Smaku, który odbędzie się na placu Wolnica w Krakowie już w najbliższy weekend. Wszystkich miłośników dobrej kuchni zapraszamy na krakowski Kazimierz w sobotę 24 sierpnia w godz. od 10.00 do 17.00 oraz w niedzielę 25 sierpnia w godz. 10.00 do 18.00. Jak co roku podczas wydarzenia nie zabraknie okazji do spróbowania najlepszych wyrobów kulinarnych, konkursów z nagrodami oraz występów artystów związanych z Małopolską.
Impreza rozpocznie się w sobotę uroczystym otwarciem przez Marszałka Województwa Małopolskiego.

Ponadto jury w składzie: Anna Starmach – jurorka programu MasterChef, Maciej Koźlakowski – finalista I edycji programu MasterChef, Sylwester Lis – szef kuchni Bukovina Terma Hotel Spa z Bukowiny Tatrzańskiej, Jacek Szklarek – prezes Slow Food Polska, Zbigniew Kurleto – ekspert kulinarny, Magdalena Grabowska – dyrektor Marketingu i PR z Alma Market S.A. oraz Magdalena Gdowska – przedstawiciel Województwa Małopolskiego przyznają Grand Prix oraz dwa wyróżnienia w ramach konkursu „Małopolski Smak”. Wszystkie festiwalowe nagrody to honorowe wyróżnienia oraz liczące się rynkowe rekomendacje dla najlepszych w regionie firm i produktów spożywczych. Kto w tym roku zasłużył na wygraną? Tego dowiemy się już w niedzielę podczas oficjalnego rozstrzygnięcia konkursów.

Główną atrakcją dwudniowej imprezy z pewnością będą małopolskie specjały. Zgromadzeni na placu Wolnica smakosze będą mieli okazję spróbować 58 różnych produktów i potraw, w tym m.in. kiełbasy piaszczańskiej z kija, karczku faszerowanego kurkami, staropolskiego krupniku, tradycyjnych lodów maślankowych, hałusek owsianych, tortu babci Eleonory, ekologicznego kapłona galicyjskiego i wielu innych smakowitości. Podczas tegorocznej edycji na festiwalową publiczność czekają także pokazy kulinarne, m. in. w wykonaniu Sylwestra Lisa – specjalisty kuchni fusion oraz Macieja Koźlakowskiego - uczestnika pierwszej edycji programu „MasterChef”.

  1. Małopolski Festiwal Smaku to także doskonała zabawa i możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przez blogerów kulinarnych i lifestylowych z całej Polski. A to wszystko za sprawą konkursu „Gotuj i bloguj po Małopolsku”. Na placu Wolnica ustawiony zostanie specjalny namiot, gdzie w sobotę odbędą się warsztaty kulinarne kierowane do blogerów, a w niedzielę konkurs na potrawę inspirowaną małopolskim koralem. Na autorów najbardziej kreatywnych i smacznych potraw czekają atrakcyjne nagrody, m.in. weekend dla dwóch osób w kompleksie Bukovina Terma Hotel Spa w Bukowinie Tatrzańskiej oraz możliwość poznania tajników tamtejszej kuchni fusion, a także kosze pełne smakołyków ufundowane przez Alma Market S.A.

O cenne nagrody powalczyć będą mogli także mieszkańcy Krakowa i turyści odwiedzający krakowski Kazimierz. Przez cały weekend na festiwalowej scenie organizowane będą konkursy wiedzy na temat Małopolski. Wielki finał to także doskonała okazja do podziwiania występów lokalnych artystów oraz uczestników muzycznych programów telewizyjnych. Pierwszego dnia publiczności zaprezentują się Leliwa Jazz Band, Duet w kapciach, After Day oraz Acoustic Trio, natomiast drugiego Blue Jay, Quartet Klezmer Trio, Żaneta Lubera z zespołem oraz grupa taneczna Grawitacja. Na zakończenie festiwalu wystąpi Marta Bizoń, aktorka teatru Ludowego w Krakowie.

Małopolski Festiwal Smaku jest szczególnym wydarzeniem kulinarnym. Rok w rok skupia około 200 producentów żywności z całego regionu podczas letniej edycji, a także Wielkanocnego i Wigilijnego Smaku. W ciągu ośmiu lat istnienia festiwalu aż 11 małopolskich produktów otrzymało unijny certyfikat „Chronionej Nazwy Pochodzenia” i „Chronionego Pochodzenia Geograficznego”.