Święto Obwarzanka, Bajgla, Precelka Krakowskiego
W weekend 4-5 października na Małym Rynku w Krakowie, podczas Jarmarku odbędzie się święto obwarzanka, bajgla i precelka krakowskiego wraz z pokazem ich formowania i wypieku w piecu.
Zapraszamy szczególnie najmłodszych mieszkańców Krakowa. Będą oni mogli nie tylko sami stworzyć w godzinach 12-14-ta tradycyjnego obwarzanka, bajgla i precelka krakowskiego pod okiem krakowskich mistrzów piekarskich Adama Ścibora, Grzegorza Czaji, Janusza Lewandowskiego, Kazimierza Czekaja, ale od mistrzów usłyszą prawdzie historie o tych wypiekach, poprowadzi to Leszek Mazan.
Wspólną cechą tych trzech różnych gatunków pieczywa jest fakt, iż przed upieczeniem muszą zostać obgotowane czyli obwarzone (obgotowane)stąd nazwa Obwarzanek.
Bajgiel to bułka z dziurką. Żydowski piekarz z Kazimierza nie chciał być gorszy od piekarzy krakowskich, więc wymyślił bułkę z dziurką. Dziś Bajgiel to najlepiej sprzedająca się bułka, ale w USA na wschodnim wybrzeżu. Precelek Krakowski wygrał bitwę pod Grunwaldem! Dlaczego? Bo król Władysław Jagiełło zamówił w 1409 roku u piekarzy krakowskich 16 wozów tego specjału, przygotowując się do bitwy z Krzyżakami. Bitwa rozpoczęła się 15 lipca 1410 roku o godz. 18, stąd nietrudno sobie wyobrazić, iż chroniąc się przed słońcem Polacy i Litwini zajadali Precelki Krakowskie.
W dniach 4-5.10 od godz. 10:00-17:00 odbędzie się promocja krakowskiego obwarzanka, a w godz. 12:00-14:00 - pokaz produkcji. Podczas pokazu każdy będzie mógł zrobić tradycyjnego krakowskiego obwarzanka, bajgla, precelka. Przez cały okres imprezy na telebimie wyświetlany jest film, przedstawiający cały cykl produkcji tych wypieków krakowskich.