Specjały, jak marzenie smakowały!
8. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku – półfinał w Oświęcimiu
Pierwsza odsłona tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku za nami. Półfinał w Oświęcimiu był imponujący. Kilkudziesięciu wystawców z zachodniej Małopolski z regionalnymi smakołykami, kilka tysięcy mieszkańców Oświęcimia i okolicznych powiatów, degustacje, pokazy gotowania, zabawy, konkursy i koncerty. A w tle zacięta rywalizacja o miano najlepszych produktów regionalnych.
Ostatecznie Grand Prix otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Malca za „zupę bieda”.
Grand Prix oraz II i III miejsce przyznawało profesjonalne jury z Grzegorzem Komendarkiem i Dariuszem Gnatowskim na czele. II miejsce przypadło Piekarni-Cukierni Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego. III miejsce otrzymała Pasieka Malwa z Grojca za królika z miodem.
Swoja nagrodę przyznawała także publiczność wybierając najlepsze produkty w czterech kategoriach: „ekologiczne przysmaki”, „tradycyjne specjały”, „smakołyki z legendą”, „jak u mamy”. Degustatorom-amatorom, czyli niezawodnym smakoszom, najbardziej przypadły do gustu w poszczególnych kategoriach: ocet śliwkowy z sadu ekologicznego z Osieka, wyróżniony także przez jury sernik jurajski, pasztetowa wiejska z firmy Elmex z Młoszowa oraz groch z kapustą z KGW z Mirowa.
Druga odsłona 8. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku już w najbliższy weekend 9-10 czerwca na placu Wolnica w Krakowie, a 17 czerwca na tarnowskim Rynku.
Organizatorami oświęcimskiego półfinału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku byli: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Oświęcimskie Centrum Kultury, Urząd Miasta w Oświęcimiu.
Dodaj komentarz
Komentarze mogą przechodzić przez proces moderacji i nie pojawiać się od razu na stronie.
Komentarze użytkowników
Portal nie jest odpowiedzialny za treść komentarzy dodanych przez jego użytkowników. Osoby, które dodają komentarze naruszające prawo, prawa osób trzecich lub naruszają prawa innych podmiotów mogą zostać pociągnięte do odpowiedzialności karnej lub cywilnej.