Specjały, jak marzenie smakowały!
8. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku – półfinał w Oświęcimiu
Pierwsza odsłona tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku za nami. Półfinał w Oświęcimiu był imponujący. Kilkudziesięciu wystawców z zachodniej Małopolski z regionalnymi smakołykami, kilka tysięcy mieszkańców Oświęcimia i okolicznych powiatów, degustacje, pokazy gotowania, zabawy, konkursy i koncerty. A w tle zacięta rywalizacja o miano najlepszych produktów regionalnych.
Ostatecznie Grand Prix otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Malca za „zupę bieda”.
Grand Prix oraz II i III miejsce przyznawało profesjonalne jury z Grzegorzem Komendarkiem i Dariuszem Gnatowskim na czele. II miejsce przypadło Piekarni-Cukierni Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego. III miejsce otrzymała Pasieka Malwa z Grojca za królika z miodem.
Swoja nagrodę przyznawała także publiczność wybierając najlepsze produkty w czterech kategoriach: „ekologiczne przysmaki”, „tradycyjne specjały”, „smakołyki z legendą”, „jak u mamy”. Degustatorom-amatorom, czyli niezawodnym smakoszom, najbardziej przypadły do gustu w poszczególnych kategoriach: ocet śliwkowy z sadu ekologicznego z Osieka, wyróżniony także przez jury sernik jurajski, pasztetowa wiejska z firmy Elmex z Młoszowa oraz groch z kapustą z KGW z Mirowa.
Druga odsłona 8. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku już w najbliższy weekend 9-10 czerwca na placu Wolnica w Krakowie, a 17 czerwca na tarnowskim Rynku.
Organizatorami oświęcimskiego półfinału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku byli: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Oświęcimskie Centrum Kultury, Urząd Miasta w Oświęcimiu.