Małopolskie dzieci nie potrafią odgrzać sobie posiłku
Według badań „Kulinarni odkrywcy” im mniej dzieci wiedzą o gotowaniu i potrafią samodzielnie przyrządzić w kuchni, tym gorzej się odżywiają. W województwie małopolskim co trzecie dziecko nie potrafi nawet odgrzać sobie przygotowanego przez rodziców posiłku.
Rodzicom i nauczycielom, którzy chcą zadbać o edukację kulinarną dzieci, przychodzi z pomocą konkurs Tesco dla Szkół – „Kulinarni odkrywcy”. Dzięki niemu uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych nie tylko przekonają się, że gotowanie to ciekawa i kreatywna zabawa, ale też mogą zdobyć atrakcyjne nagrody.
Wg badań UNICEF Polska zajmuje 8. miejsce na świecie pod względem otyłości dzieci, a odsetek dzieci z nadwagą rośnie u nas najszybciej. Do powstrzymania epidemii otyłości nie wystarczy sama nauka o tym, jak ważne jest zdrowe żywienie. „Dzieci i nastolatki nie lubią jadać zdrowych rzeczy, bo zdrowe nie jest ‘cool’” – mówi Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. „Własne zdrowie to dla dziecka abstrakcyjne pojęcie. Sposobem na przekonanie go do spróbowania czegoś, za czym nie przepada, a co jest dla niego dobre, jest wspólne gotowanie. Jedzenie przygotowane własnoręcznie, według własnych upodobań, zawsze smakuje lepiej.” Wyniki ogólnopolskich badań „Kulinarni odkrywcy”, sprawdzających stan edukacji kulinarnej dzieci w wieku 6-16 lat, wskazują jednoznacznie – im lepiej dziecko potrafi sobie poradzić w kuchni, tym zdrowiej się odżywia, a rzadziej sięga po słodycze i fast food.
Niestety, polskie dzieci radzą sobie z gotowaniem bardzo kiepsko: ponad połowa nie jest w stanie nawet zaparzyć sobie herbaty, a z usmażeniem jajecznicy poradzi sobie tylko co czwarte. Nie lepiej jest w województwie małopolskim. Wg rodziców 83% małopolskich uczniów w wieku 6 do 16 lat potrafi zrobić sobie kanapkę, ale ponad 55 % z nich nie pokroi sobie chleba ani wędliny. Aż 58% dzieci pozostawionych samych w domu nie umiałoby nawet odgrzać gotowej potrawy, a tylko 5% jest w stanie ugotować zupę. Z braku samodzielności w kuchni wynikają złe nawyki żywieniowe. W województwie małopolskim dzieci lubią, lecz nie potrafią gotować, dlatego jeśli już sobie coś przygotowują, to są to w prawie 70% przekąski, a nie pełnowartościowe posiłki.
Jak temu zaradzić? Badania „Kulinarni odkrywcy” wskazują, że bardzo ważne jest rozbudzanie zainteresowania kulinariami od najmłodszych lat, kiedy dzieci najchętniej przebywają w kuchni. Aż 74% najmłodszych (6-8 lat) lubi zajęcia kulinarne, ale z wiekiem odsetek ten spada i już tylko co drugi nastolatek lubi gotować. Gimnazjaliści nie chcą i często nie potrafią gotować – zaledwie 45% nastolatków potrafi ugotować jajka, a z ugotowaniem zupy poradzi sobie tylko co dziesiąty.
W odpowiedzi na zdiagnozowany przez badania problem, 12. edycja programu Tesco dla Szkół poświęcona jest właśnie edukacji kulinarnej dzieci jako sposobowi na wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych. Konkurs Tesco dla Szkół – „Kulinarni odkrywcy” dzięki unikalnej filmowej formule łączy edukację z zabawą. Zadaniem konkursowym uczniów jest nakręcenie dwuminutowego filmu przekonującego, że gotowanie może być kreatywną i ciekawą zabawą. Szkoły, których uczniowie przygotują najciekawsze prace i wykażą najwięcej zaangażowania, mają szansę na zdobycie nowoczesnego sprzętu dydaktycznego, w tym 10 pracowni multimedialnych, 16 zestawów do szkolnej sali kinowej oraz nagród indywidualnych dla młodych Kulinarnych Odkrywców.
Jak wziąć udział? Do konkursu może zgłosić szkołę dyrektor lub upoważniony nauczyciel. Konkurs rusza już 1 września, a gotowe prace – konkursowe filmy - mogą nadsyłać nauczyciele opiekujący się zespołami uczniów od 1 września do 10 listopada.
Więcej informacji o konkursie oraz formularz zgłoszeniowy na stronie www.tescodlaszkol.pl