Małopolski Festiwal Smaku w Zgłobicach
Roladki w kapuście, rogale stróskie z farszem z fasoli, pierożki pieczone ze szpinakiem, czerwoną kapustę z młodą wieprzowiną oraz dembleński bigos w chlebie – te i inne regionalne przysmaki skosztować można było w podtarnowskich Zgłobicach, gdzie na rozpoczęcie wakacji odbyła się duża kulinarna impreza rodzinna „Małopolski Festiwal Smaku”. Zorganizowana została przez województwo małopolskie.
Tak dużego i udanego wydarzenia kulinarnego z udziałem producentów regionalnych i tradycyjnych przysmaków dawno w regionie tarnowskim nie było. Koła Gospodyń Wiejskich częstowały potrawami przyrządzonymi zgodnie z lokalnymi recepturami, można było za darmo degustować dania gorące, pierogi, ciasta czy napoje.Była przygotowana strefa zabaw dla dzieci, przeprowadzane były konkursy z nagrodami, uczestniczyć można było w warsztatach kulinarnych, a także obserwować pokazy gotowania na żywo w wykonaniu Andrzeja Polana, autora popularnych programów gastronomicznych.
- Mamy dziś w Zgłobicach najlepsze potrawy, bo przygotowany zostały przez najlepsze w regionie Koła Gospodyń Wiejskich. Miło jest wrócić do smaków z dzieciństwa, bo kojarzą się z domem, z ciepłem, z wszystkim tym, co najpiękniejsze. I pamiętajmy, że jesteśmy z Małopolski, a zatem na polu smakuje lepiej - powiedziała otwierając wydarzenie Anna Pieczarka z zarządu województwa małopolskiego, która też wcześniej zapraszała na „Małopolski Festiwal Smaku” mieszkańców regionu tarnowskiego.
Satysfakcji z dwóch powodów nie ukrywał wójt gminy Tarnów Grzegorz Kozioł. Po pierwsze, że w jego gminie odbywa się tak duża małopolska impreza, a po drugie, że jest ona na terenie parku w Zgłobicach, który samorząd po latach ponownie odzyskał, odkupując od spadkobierców rodziny Marszałkowiczów.
- Cieszę się, że możemy znowu spotykać się na tak dużych wydarzeniach w Zgłobicach i możemy smakować tego, co przed laty przygotowywały nasze babcie i prababcie – stwierdził Grzegorz Kozioł.
Jury pod przewodnictwem Anny Pieczarki oceniło przygotowane potrawy – do konkursu można było zgłosić tylko jedną. Pierwsze miejsce wśród tych, którzy częstowali tradycyjnymi i regionalnymi specjałami przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich w Joninach za „prawdziwe jonińskie pierogi z dziczyzną, kapustą i prawdziwkami”. Wyróżnienia KGW w Jodłówce-Wałkach za „Paciarkę Baby Jagi”, KGW w Brzozowej za „Parzaki” czyli drożdżowe ciasto z różą parzone na parze i KGW „Pełna Chata” z Rzuchowej za pasztet z cukinii.
W gronie wystawców pierwsze miejsce przyznano firmie rodzinnej „Lato w słoiku” z Wadowic za pyszne konfitury owocowe. Wyróżnienia – winnicy „Dąbrówka” z Dąbrówki Szczepanowskiej oraz gospodarstwu agroturystycznemu Błaszczyków z Olszanej za piernik z zagęszczonym sokiem z czarnej porzeczki.
Dodaj komentarz
Komentarze mogą przechodzić przez proces moderacji i nie pojawiać się od razu na stronie.
Komentarze użytkowników
Portal nie jest odpowiedzialny za treść komentarzy dodanych przez jego użytkowników. Osoby, które dodają komentarze naruszające prawo, prawa osób trzecich lub naruszają prawa innych podmiotów mogą zostać pociągnięte do odpowiedzialności karnej lub cywilnej.