Kraków stolicą polskiego winiarstwa?
Winnica Srebrna Góra, położona u stóp klasztoru oo. Kamedułów na Bielanach, zostanie powiększona do 24 ha i stanie się największym terenem uprawy winorośli w naszym kraju.
Jak powiedział współwłaściciel winnicy Mirosław Jaxa Kwiatkowski, chodzi o 12 ha teren także w Bielanach, od strony Przegorzał. Dzięki któremu krakowska winnica powiększy się do 24 ha i stanie się największym pod względem areału i wielkości produkcji obszarem uprawy winorośli w naszym kraju.
Krakowska winnica położona na południowych zboczach Srebrnej Góry wytwarza wino od trzech lat. W pierwszym roczniku 2012 wyprodukowała 16 tysięcy butelek, w drugim 2013 - 41 tysięcy butelek, a plan na ten rok zakłada osiągnięcie poziomu 55 tysięcy butelek. Docelowo, przy zachowaniu odpowiedniej jakości powinna ona dawać około 75 tysięcy butelek wina rocznie.
Krakowska winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Najważniejszymi z uprawianych szczepów są białe: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewrztraminer, SeyvalBlanc, Solaris, Hibernal oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Zweiget i Acolon.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru. Wytwarzane są w tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog (specjalistka od win) - Agnieszka Rousseau.