Sesja w ZS 3-Zdrowie a tradycje bożonarodzeniowe
Tradycyjne, polskie potrawy wigilijne stały się przedmiotem analizy podczas XIX Sesji ekologiczno – prozdrowotnej w Ekonomiku. Dr inż. Mirosław Pysz, Dziekan Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia rozpatrywał oceniał ich walory zdrowotne.
Zdaniem wykładowcy, nasze potrawy wigilijne należą do najzdrowszych w Europie! Własnoręcznie robione, ze znanych produktów, jarskie, bogate w ryby – to wszystko składa się na dobrą opinię barszczu z uszkami, karpia po żydowsku, sernika czy makowca. Należy żałować, że Wigilia jest tylko raz w roku!
W naukowej sesji, oprócz gościa z Krakowa wzięli udział: przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Bochni, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Bocheńskiego Koła Ekologów, Nadleśnictwa w Bochni, Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Dyrektorzy szkól podstawowych i średnich z Bochni oraz nauczyciele