Na zamku w Wiśniczu o sztuce gotowania
Burmistrz Nowego Wiśnicza i Muzeum Ziemi Wiśnickiej zapraszają na promocję książki Stanisława Czernieckiego "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" w opracowaniu Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj.
Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw.
Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj - w twardej oprawie i z wieloma barwnymi ilustracjami przedstawiającymi XVII/XVIII-wieczne obrazy i naczynia z kolekcji Muzeum Pałacu w Wilanowie - jest efektem współpracy Muzeum Pałacu w Wilanowie, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i Fundacji Książąt Lubomirskich.
Spotkanie odbędzie się w środę 20 stycznia o godz. 18 w Muzeum Ziemi wiśnickiej