Na kawie w Muzeum Książki Kucharskiej
W Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego, działającym przy Stowarzyszeniu LGD „Dolina Raby” odbyło się spotkanie z okazji 322 rocznicy śmierci Franciszka Jerzego Kulczyckiego - założyciela pierwszej kawiarni w Wiedniu i "wynalazcy" dodawania śmietanki do kawy.
Podczas spotkania zaprezentowano sylwetkę wielkiego polskiego gastronomika m.in. w oparciu o informacje zawarte w książce Sławomira Siereckiego "Kawa po turecku", ale przede wszystkim rozmawiano czy dostatecznie wykorzystujemy osobę Franciszka Kulczyckiego do promocji polskiej żywności i co możemy w tej kwestii zrobić dodatkowo. Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby” przygotowała parzoną kawę po turecku z kardamonem oraz rogaliki z marmoladą według przepisów z czasów F. Kulczyckiego.
Spotkanie cieszyło się sporym zainteresowaniem. Muzeum zaprasza na kolejne cykliczne spotkania związane z kulinariami. Następne spotkanie odbędzie się 12 marca 2016 o godz. 11.00 i będzie dotyczyć żurku postnego.