KGW z Sobolowa zwyciężyło w V Festiwalu Rosołu
W podkrakowskim Gdowie odbyła się V jubileuszowa edycja Festiwalu Rosołu. Na festiwalu uczczono minutą ciszy tragicznie zmarłych jurorów IV Festiwalu Rosołu w Łapanowie Grzegorza Komendarka i I Festiwalu w Wiśniczu Hannę Szymanderską. Wśród zaproszonych gości byli wicestarosta bocheński Józef Mroczek, wójt gminy Gdów Zbigniew Wojas, wójt gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, pełnomocnik starosty ds. polityki senioralnej Jan Kulig.
W V Festiwalu Rosołu wystartowały następujące drużyny, klasyfikując się na miejscach:
Amatorzy:
Stowarzyszenie Przyjaciół Środowiskowego Domu Samopomocy w Tomaszkowicach „Jesteśmy”
Koło Gospodyń Wiejskich w Gdowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Sobolowie (Gmina Łapanów) – I miejsce
Klub Seniora Trzciana (Gmina Trzciana) – II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Olchawie
Koło Gospodyń Wiejskich w Rozdzielu (Gmina Żegocina) – III miejsce
Profesjonaliści:
Restauracja „Ranczofuria”
Restauracja „Chata Gieda” – II miejsce
Pierożki Babci Władzi – I miejsce
Firma Handlowo Usługowa „GRA-ZO” Zofia Grabska – III miejsce
Szkoły Gastronomiczne:
Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni – I miejsce (na zdjęciu)
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera – II miejsce
Zespół Szkół im. Prof. Zdzisława Włodka w Dąbrowicy – III miejsce
Goście:
KGW Świnna Poręba (LGD Gościniec 4 żywiołów) - I miejsce
KGW Łukowica (LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska) - II miejsce
Kuchenne Wariacje - III miejsce
Drużyna 1682
Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”
Wszystkie drużyny otrzymały karty upominkowe, prezenty oraz pamiątkowe dyplomy.
Jurorami V festiwalu byli:
1.Jerzy Poznański - przewodniczący jury - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
2.Andrzej Pawlas - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
3.Patryk Kotarba - Szef Kuchni Restauracji "Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju ( II w Polsce Medical Spa & Wellness )
4.Sylwester Lis - Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa
-
Karol Górka - Szef Kuchni hotelu Tatra w Zakopanem
-
Łukasz Grabowski - Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
-
Jakub Kasiński - właściciel i szef kuchni "DeGusto Catering"
-
Grażyna Kubik - szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie w kategorii "profesjonaliści" z poprzedniej edycji festiwalu.
-
Jan Kulig – członek zarządu LGD „Dolina Raby”
-
Józef Zając – sekretarz gminy Gdów
Podczas wydarzenia rozstrzygnięto konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.
Nagrodę w postaci pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka "Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino". Wydawca: Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla. Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino oraz Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej.
Festiwal był urozmaicony występami artystycznymi. Na imprezie zaprezentowali się Kapela regionalna „Gdowianie”, Zespół „Maki” 5 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Zespół „Skrzaty” 6 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Pokaz kulinarny wykonał Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas zaprezentowali potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” Polewka rozmarynowa z grzankami, którą częstowali uczestników. Grupa Odtwórstwa Historycznego „Per Saecula” z Nowego Wiśnicza, Kapela ludowa oraz Zespół Pieśni i Tańca „Przyszowianie”