Kategoria: Kultura
Opublikowano: 2015-06-24 22:36:33 przez system

KGW z Sobolowa zwyciężyło w V Festiwalu Rosołu

W podkrakowskim Gdowie odbyła się V jubileuszowa edycja Festiwalu Rosołu. Na festiwalu uczczono minutą ciszy tragicznie zmarłych jurorów IV Festiwalu Rosołu w Łapanowie Grzegorza Komendarka i I Festiwalu w Wiśniczu Hannę Szymanderską. Wśród zaproszonych gości byli wicestarosta bocheński Józef Mroczek, wójt gminy Gdów Zbigniew Wojas, wójt gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, pełnomocnik starosty ds. polityki senioralnej Jan Kulig.

W V Festiwalu Rosołu wystartowały następujące drużyny, klasyfikując się na miejscach:

Amatorzy:
Stowarzyszenie Przyjaciół Środowiskowego Domu Samopomocy w Tomaszkowicach „Jesteśmy”
Koło Gospodyń Wiejskich w Gdowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Sobolowie (Gmina Łapanów) – I miejsce
Klub Seniora Trzciana (Gmina Trzciana) – II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Olchawie
Koło Gospodyń Wiejskich w Rozdzielu (Gmina Żegocina) – III miejsce

Profesjonaliści:
Restauracja „Ranczofuria”
Restauracja „Chata Gieda” – II miejsce
Pierożki Babci Władzi – I miejsce
Firma Handlowo Usługowa „GRA-ZO” Zofia Grabska – III miejsce

Szkoły Gastronomiczne:
Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni – I miejsce (na zdjęciu)
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera – II miejsce
Zespół Szkół im. Prof. Zdzisława Włodka w Dąbrowicy – III miejsce

Goście:
KGW Świnna Poręba (LGD Gościniec 4 żywiołów) - I miejsce
KGW Łukowica (LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska) - II miejsce
Kuchenne Wariacje - III miejsce
Drużyna 1682
Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”

Wszystkie drużyny otrzymały karty upominkowe, prezenty oraz pamiątkowe dyplomy.

Jurorami V festiwalu byli:
1.Jerzy Poznański - przewodniczący jury - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku

2.Andrzej Pawlas - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku

3.Patryk Kotarba - Szef Kuchni Restauracji "Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju ( II w Polsce Medical Spa & Wellness )

4.Sylwester Lis - Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa

  1. Karol Górka - Szef Kuchni hotelu Tatra w Zakopanem

  2. Łukasz Grabowski - Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników

  3. Jakub Kasiński - właściciel i szef kuchni "DeGusto Catering"

  4. Grażyna Kubik - szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie w kategorii "profesjonaliści" z poprzedniej edycji festiwalu.

  5. Jan Kulig – członek zarządu LGD „Dolina Raby”

  6. Józef Zając – sekretarz gminy Gdów

Podczas wydarzenia rozstrzygnięto konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.

Nagrodę w postaci pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka "Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino". Wydawca: Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla. Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino oraz Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej.

Festiwal był urozmaicony występami artystycznymi. Na imprezie zaprezentowali się Kapela regionalna „Gdowianie”, Zespół „Maki” 5 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Zespół „Skrzaty” 6 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie, Pokaz kulinarny wykonał Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas zaprezentowali potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” Polewka rozmarynowa z grzankami, którą częstowali uczestników. Grupa Odtwórstwa Historycznego „Per Saecula” z Nowego Wiśnicza, Kapela ludowa oraz Zespół Pieśni i Tańca „Przyszowianie”


Dodaj komentarz
captcha

Komentarze mogą przechodzić przez proces moderacji i nie pojawiać się od razu na stronie.


Komentarze użytkowników

Portal nie jest odpowiedzialny za treść komentarzy dodanych przez jego użytkowników. Osoby, które dodają komentarze naruszające prawo, prawa osób trzecich lub naruszają prawa innych podmiotów mogą zostać pociągnięte do odpowiedzialności karnej lub cywilnej.