Festiwal Rosołu zbliża się wielkimi krokami
Rozpoczęły się przygotowania do trzeciej już edycji dużej imprezy promocyjnej, organizowanej przez Lokalną Grupę Działania "Dolina Raby" pod nazwą "Festiwal Rosołu", która tym razem odbędzie się 15 września w Żegocinie, a to dlatego, że to rosół z gminy Żegocina okazał się najlepszym wśród amatorów w poprzedniej edycji tej imprezy.
Maria Disslowa w książce "Jak gotować" z 1934 roku pisała, że "rosół zawiera podniecające składniki, które wywierają na czynności żołądka wpływ dodatni". Dziś to zupa niedoceniana i zapomniana, gotowana równie rzadko, może dlatego, że dobry rosół gotuje się długo. Organizatorzy imprezy pragną upamiętnić również fakt, że w 1682 roku, na zamku w Nowym Wiśniczu powstała pierwsza książka kucharska "Compendium Ferculorum", napisana przez Stanisława Czernieckiego, a na samym jej początku jest aż 15 przepisów na rosół.
Program imprezy składa się z części konkursowej, degustacyjnej i artystycznej. W przypadku Żegociny "Festiwal Rosołu" połączony zostanie z tradycyjną żegocińską imprezą -"Świętem Chleba".
Zgłoszenia drużyn należy dokonać najpóźniej do 30 sierpnia, po przeprowadzeniu eliminacji gminnych. Każda gmina LGD "Dolina Raby" wyłania według własnych zasad jedną drużynę amatorską i jedną drużynę profesjonalistów. Zaleca się, aby eliminacje gminne miały formę konkursu. Drużyny wyłonione podczas eliminacji gminnych muszą spełniać warunki określone w "Regulaminie III Festiwalu Rosołu". W konkursie nie mogą brać udział zdobywcy pierwszych miejsc w poprzedniej edycji festiwalu - ich przedstawiciele zasiądą w jury. Przewodniczącym jury konkursowego będzie Grzegorz Russak, znany z telewizyjnego programu kulinarnego "Smaki polskie" (TVP 2).
W tym roku impreza przeprowadzana jest w ramach projektu współpracy pomiędzy LGD "Dolina Raby", a LGD "Przyjazna Ziemia Limanowska", w związku z czym na laureatów konkursu czeka szereg atrakcji i działań projektowych aż do połowy 2014 roku. Szczegółowe informacje dos™eopne sa popd numerem telefonu 14 685 44 44.