Dąbrowica najlepsza w „Artystycznej Dolinie”
18 sierpnia w Siedlcu odbyła się XV Edycja Biesiady Agroturystycznej w „Artystycznej Dolinieˮ. Najistotniejszym punktem programu był Konkurs na „Najsmaczniejsze Potrawy z Pomidorówˮ zorganizowany w ramach VI Święta Kuchni Regionalnej.
Stoisko przygotowane przez Zespół Szkół w Dąbrowicy cieszyło się dużym zainteresowaniem. Przybyli goście chętnie smakowali „pomidorowychˮ potraw, wśród których znalazły się między innymi: tarta z pomidorami i serem, zupa pomidorowa, konfitura z żółtych pomidorów, pomidorowe kwiaty ze szpinakiem, pomidorowe okręciki, muszelki z chutnejem, tartaletki z pomidorkami, chłodnik pomidorowy z brzoskwinią, cebulaki z cząstką pomidora, sałatka z zielonych pomidorów z żółtą papryką, sałatka caprese, muszelki faszerowane mięsem w sosie pomidorowym, pomidory nadziewane sałatką jarzynową i Zalewajka Dąbrowicka.
Wyśmienite potrawy w połączeniu z barwną oprawą plastyczną i muzyczną stanowiły spójną całość, która zwróciła uwagę i zachwyciła uczestników Biesiady.
Komisja konkursowa, biorąc pod uwagę smak i wygląd potraw, a także prezentację stoiska (przepisy kulinarne, ogólny wyraz artystyczny) przyznała szkole I miejsce i nagrodę finansową.
Łącznie w rywalizacji udział wzięło 17 zespołów, reprezentujących różne organizacje i stowarzyszenia społeczne.