Łapanów zapachnie rosołem
21 września w Łapanowie już po raz czwarty zorganizowany zostanie "Festiwal Rosołu", który przybrał formę konkursu w czterech kategoriach: amatorzy, profesjonaliści, szkoły gastronomiczne i goście
Tegoroczny festiwal, podobnie jak ubiegłoroczne (w 2013 roku był w Żegocinie), ma na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat rosołu - jako polskiej potrawy tradycyjnej. Inicjatywa organizowania Festiwalu Rosołu wiąże się z powstaniem, pierwszej na ziemiach polskich, książki kucharskiej "Compendium Ferculorum - Albo Zebranie Potraw" napisanej przez Stanisława Czernieckiego w 1682 roku na Zamku w Wiśniczu, w której pierwsza pozycję zajmuje rosół polski.
Jury konkursowemu o miano najsmakowitszego rosołu będzie przewodniczył znany z telewizyjnego serialu pt. "Złotopolscy" Grzegorz Komendarek (jest kucharzem i członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni) wraz z kucharzami ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się na łapanowskim Rynku, początek o godzinie 13.00.