ZS 3: przyszli gastronomowie praktykują w Grecji
KALIMERA GRECJO! Takim powitaniem 55 uczniów technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni rozpoczęło 30 kwietnia dwutygodniowe „majówkowe” praktyki w Nea Mesagkala w Grecji.
Praktyki realizowane są w ramach dwóch projektów: „Staże dla uczniów kształcących się w zawodach gastronomiczno-hotelarskich” realizowanego ze środków PO WER w ramach sektora kształcenie I szkolenie zawodowe i „Kulinarna Europa – szansa na rozwój” z programu Erasmus + .
To już kolejna grupa młodzieży w tym roku szkolnym z Ekonomika, która otrzymała możliwość odbycia stażu zawodowego w Grecji. We wrześniu 55 uczniów w zawodzie technik hotelarstwa odbyło 4-tygoniowy staż w hotelu Dias w Katerini w Grecji . Przyszli gastronomowie będą doskonalić tutaj swój fach, szlifować język, poznawać południową kulturę i … także odpoczywać!
- „Jak na prawdziwą majówkę przystało, powitała nas tak bardzo wyczekiwana słoneczna pogoda a wraz z nią serdeczni i otwarci Grecy – Dymitra i Jorgos, właściciele hotelu Golden Sun. A jak na prawdziwe praktyki przystało – do pracy zabraliśmy się już od pierwszego dnia pobytu. Przez najbliższe dwa tygodnie tutejszy kucharz będzie otwierał przed nami tajniki lokalnej kuchni, ucząc nas jak przyrządzić prawdziwą mousakę, pastitsio, horiatiki, kolokithokeftedes, tzatziki… - egzotyczne, greckie potrawy znane do tej pory tylko ze „spolszczonych” wersji . Tutaj przyrządzone przez kucharza – tubylca greckie potrawy smakują autentycznie! A pod okiem. greckiego kelnera będziemy także ćwiczyć serwis w hotelowej restauracji a w barze przy plaży nauczymy się przyrządzać na przykład prawdziwą frappe – najlepszą na upalne dni, zapowiadane w najbliższym czasie – relacjonują nauczycielki Aneta Porwisz i Halina Żołna - opiekunki grupy.
Golden Sun to niewielki, przytulny hotel prowadzony już przez trzecie pokolenie rodziny Polizos. Tutaj ma swój kraniec rozciągnięta od Methoni - Riwiera Olimpijska. Z jednej strony szeroka, piaszczysta plaża i wody Morza Egejskiego, z drugiej zaś potężny masyw antycznego Olimpu. Wyśmienite miejsce dla turystów, którzy powoli budzą to miejsce na letni sezon.
Uczniowie swoje doświadczenie zawodowe zdobywać będą również podczas wycieczek do lokalnych obiektów gastronomicznych i hotelarskich w rejonie Tesali. Grecja to przecież potęga turystyczna i kulinarna, więc tej sztuki będą uczyć się od najlepszych! W pięciogwiazdkowych, luksusowych hotelach zobaczą jak wygląda obsługa gości na najwyższym poziomie, zaś urokliwe nadmorskie tawerny odkrywać będą przed nimi tajemnice greckich smaków… tradycyjnych i nietuzinkowych jednocześnie. Te oryginalne smaki wydobywane są z lokalnych naturalnych surowców – oliwy, ryb i owoców morza, warzyw, owoców i mąki. Poznanie tutejszych zakładów produkujących te surowce to także ważny element pobytu uczniów w Grecji.
Żeby prawdziwie poznać grecką kulturę i poczuć nadal istniejący tutaj klimat antycznych czasów Zeusa, Ateny czy Artemidy uczniowie zwiedzą również między innymi miasteczka- Litochoro i Palio Pantelejmona, wąwóz i kaskady rzeki Enipeas oraz perłę greckiej kultury sakralnej, zawieszone między niebem a ziemią prawosławne Monastyry – Meteory.
- „To oczywiście nie koniec wyjazdów na zagraniczne praktyki w Zespole Szkół Nr 3 w w br roku szkolnym , bowiem od 7 maja swoje staże rozpoczynają uczniowie kształcący się w zawodzie technik ekonomista. Grupa 46 uczniów z kl. II i III wyjedzie do Grecji w ramach dwóch projektów: „Praktyczne umiejętności kluczem do zawodu księgowego” oraz „Działalność gospodarcza szansą na rozwój zawodowy absolwentów techników ekonomicznych” sfinansowane z programu PO WER - sektor Kształcenie i Szkolenie Zawodowe. Uczniowie swoje umiejętności ekonomiczne będą doskonalić na świetnie prosperującym rynku usług turystycznych – dodaje Dyrektor szkoły Piotr Czekaj.