Uczniowie „Ekonomika” dobrzy w gastronomii
W sobotę 7 marca odbył się w Krakowie XVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Bochnię reprezentowali uczniowie z Zespołu Szkół nr 3 w Bochni: Katarzyna Wiśniowska, oraz Mateusz Marszałek.
Tegoroczny konkurs odbył się pod hasłem „Nowohucki Tygiel Kulinarny”. Katarzyna Wiśniowska, uczennica klasy III technikum w zawodzie technik ekonomista, która odkryła w sobie barmańską paję, reprezentowała szkołę w konkursie barmana, natomiast Mateusz Marszałek, uczeń klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w konkursie kucharza. Rywalizacja w obu kategoriach odbyła się z udziałem uczniów z wielu szkół gastronomicznych z Polski i z zagranicy: m.in. Niemiec, Francji i Słowacji.
Zarówno drink Kasi, jak i potrawa Mateusza zdobyły uznanie jury i otrzymały wyróżnienie. Wyróżniony long-drink Kasi o nazwie Ginger Dream składał się z soku ze świeżego imbiru, granatu i zielonego banana oraz syropów z czerwonej pomarańczy i zielonego jabłka. Na wysoką ocenę końcową napoju złożyło się zaskakujące połączenie składników o różnych nutach smakowych. Natomiast wyróżniona potrawa Mateusza to „Winny dorsz z pikantną salsą, krakowskim obwarzankiem i karmelizowanymi owocami” podany jako zimna zakąska (receptura na zdjęciu poniżej). Zarówno smak potrawy jak i sposób jej wykonania oraz podania wzbudziły uznanie jury.
Reprezentantów do konkursu przygotowały panie: Anna Biernat i Katarzyna Kielar-Drabina.