Statuetka św. Jacka z Pierogami pojechała do Trzciany
16 sierpnia, na XIII Festiwalu Pierogów, który odbył się na Małym Rynku w Krakowie, firma "Magi" z Trzciany otrzymała nagrodę główną - Statuetkę św. Jacka z Pierogami, przyznaną przez profesjonalne jury za pierożki z suską.
Niezwykły smak pierożków, zaproponowany przez panie z Trzciany zachwycił podniebienia jury, w skład którego weszli najlepsi krakowscy kucharze i cukiernicy do tego stopnia, iż przyznano im nagrodę główną. Należy podkreślić, iż starało się o nią 18 znakomitych producentów i restauratorów z Małopolski.
Suska to wędzona śliwka, moczoną w syropie cukrowym. Pierogi dodatkowo były faszerowane musem na bazie siekanych orzechów włoskich i miodu lipowo-spadziowego; a całość polana sosem, składającym się z klarowanego masełka wiejskiego, miodu, szczypty cynamonu i kilku kropel rumu.
Sukces to tym większy, że dopiero po raz pierwszy w historii imprezy przechodnia Statuetkę św. Jacka z Pierogami opuściła Kraków, żeby stanąć na honorowym miejscu w sklepiku „Pierożków Babci Władzi" w Trzcianie.