Nowe smaki restauracji Salina
W ścisłym centrum miasta Bochnia w Galerii Bocheńskiej na poziomie -1 pod starym szyldem “Salina” powstała nowa restauracja. Firmowana jest przez młodego, ale posiadającego 16-letnie doświadczenie w zawodzie kucharza, 32- letniego Pana Alana Samka. Jest on równocześnie szefem kuchni jak i właścicielem restauracji.
Marzenie o posiadaniu własnej restauracji towarzyszyło mi od lat szczególnie gdy pracowałem przez 5 lat w Anglii gdzie, jako kucharz, dwukrotnie, w różnych miastach otrzymałem propozycję kierowania zespołami jako szef kuchni – mówi Alan Samek.
Dobrze wspominam te czasy. To była niezła “szkoła życia” i niebagatelne zawodowe doświadczenie. Po powrocie z Anglii przez 3 lata również pracowałem jako szef kuchni w bocheńskiej restauracji Turystyczna. Jestem pewien, że wielu bochnian miło wspomina smak potraw serwowanych tam z "mojego menu” To wszystko, myślę, miało duży wpływ na podjęcie decyzji o prowadzeniu nowej Saliny. Gdy dowiedziałem się, że Turystyczna zostanie zamknięta postanowiłem skorzystać i spełnić swoje wieloletnie marzenie. I tak od 15-go września tego roku jestem w swoim “kucharskim żywiole”.
Na pytanie: czym Pan przekona potencjalnych klientów żeby do Pana restauracji zechcieli przychodzić, nowy właściciel Saliny odpowiada:
Po pierwsze wyjątkowość lokalu, jego położenie, wystrój, świetna obsługa, doskonała atmosfera, dobra muzyka. Jednak żeby docenić rzecz najważniejszą - naszą kuchnię, to trzeba nas koniecznie odwiedzić i posmakować serwowanych tutaj, przygotowywanych z wielką pieczołowitością, troską o smak i zadowolenie klientów potraw.
Jeżeli chodzi o jedzenie, to – jak podkreśla Alan Samek - jest to karta bezpieczna, dania oddzielone kategoriami - droższe, tańsze. I tak w karcie mamy: Przystawki - gratin warzywne, boczek pieczony, podpłomyk z szynkami włoskimi, tatar wołowy, różnego rodzaju sałatki, dania główne - tradycyjne gołąbki, udo z kurczaka, kotlet schabowy, filet z kurczaka, polędwiczki wieprzowe czy różnego rodzaju zupy.
Są również super nowości jak burger z pieca, który podobno już zrobił furorę w sprzedaży.
Wprowadzenie burgera z pieca, było dla nas dużym wyzwaniem, szybko doszliśmy do właściwej obróbki i stale staramy się ten proces udoskonalać. Obecnie podajemy najwięcej żeberek ciętych z częścią boczku, co wpływa na ich doskonały smak.
Dużą zaletą lokalu jest tu możliwość obserwowania paleniska pieca do wypieku pizzy opalanego drewnem oraz tego jak pracuje pizzer.
W dużym zakresie chcemy bazować na świeżych, sezonowych produktach, co pozwoli nam na dynamiczne, okresowe zmiany w menu. Dodatkowo, jeśli chodzi o całokształt, mamy dość szeroki wybór alkoholi. Jesteśmy jedyni w Bochni oferujący Brooklyna amerykańskiego. To nowe piwo które wchodzi na polski rynek. Dystrybucję tej marki prowadzi obecnie Okocim. Jeśli chodzi o tzw. alkohole mocne to mamy znany wszystkim pakiet podstawowy. W najbliższym czasie wprowadzimy na stałe wino beczkowe, tzw. wino housowe. Obecnie staramy się o koncesję na sprzedaż tego wina na wynos jako wino prezentowe marki „Helmond”, które na miejscu będzie rozlewane do specjalnych butelek.
Staramy się tak urozmaicić naszą ofertę aby goście mogli znaleźć w menu nowe i ciekawe propozycje. Z myślą o wyjątkowym spędzeniu czasu, czy to z rodziną czy z przyjaciółmi, mając do dyspozycji dużą powierzchnię w Galerii, planujemy w najbliższym czasie organizację koncertów oraz dancingów.
Na koniec zapraszam wszystkich Szanownych Państwa do nowej Saliny z przekonaniem, że nie będzie to jedyny raz – Alan Samek.
Krzysztof Stompór