Najlepiej gotują w… Ekonomiku
W Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się konkurs „Młodzi gotują 2014”. W tym roku tematem przewodnim były „Warzywa na przystawkę i warzywny potaź” (dla niewtajemniczonych: potaź oznacza staropolską zupę).
Rywalizacja obejmowała dwie części pisemną i praktyczną. Uczestnicy w ciągu 180 minut musieli przygotować dwie potrawy. W konkursie wzięły udział dwie uczennice Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni - Sabina Koprowska, kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, oraz Gabriela Mochel kształcąca się w zawodzie kucharz, pod opieką Joanny Ludew, nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.
Jako przystawkę dziewczyny przygotowały bazyliową panna cottę w towarzystwie rozmarynowej marchewki oraz krem pietruszkowo-gruszkowy z prażonymi migdałami. Swoją wiedzą teoretyczną i potrawami zachwyciły jurorów i zdobyły pierwsze miejsce spośród piętnastu drużyn uczestniczących w konkursie. Przewodniczącym jury był Adrian Feliks - uczestnik II edycji programu Top Chef, a główna nagrodą były vouchery na bezpłatne warsztaty kulinarne z mistrzem – Adrianem Feliksem.