Miód z Bochni w finale Małopolskiego Festiwalu Smaku
W niedzielę 19 lipca na tarnowskim Rynku odbył się Małopolski półfinał Festiwalu Smaku. O awans do krakowskiego finału rywalizowali producenci z powiatów tarnowskiego, dąbrowskiego, bocheńskiego i brzeskiego.
Na Festiwalu Smaku można było spróbować m.in. gołąbków z gęsiną, kabanosa z jelenia czy kołduny z jagnięciną, a także sporą ilość przepysznych miodów.
Tarnowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku zgromadził ok. 20 lokalnych producentów żywności. Decyzją komisji konkursowej Ziemię Tarnowską w Krakowie podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 29 i 30 sierpnia reprezentować będą produkty:
- miód nektarowo – spadziowy - "Pasieka u Kiejdów" z Bochni. Miód ten zdobył Grand Prix Festiwalu, zyskał uznanie nie tylko konkursowego jury, ale również komisji dziennikarskiej,
- twarożek Żuchowski - Gospodarstwo Rolne Jan Czaja,
- razowiec lipnicki żytni - Tradycyjna Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk.
Nagrody i wyróżnienia wręczył Stanisław Sorys - wicemarszałek Małopolski, który wcześniej wspólnie z kucharzami częstował odwiedzających imprezę gulaszem z dziczyzny, przygotowanym zgodnie z jego autorskim przepisem.
Na festiwalowej scenie przez całą niedzielę prezentowali się lokalni artyści, a także goście z Meksyku w ramach Małopolskich Międzynarodowych Spotkań z Folklorem.
Dodaj komentarz
Komentarze mogą przechodzić przez proces moderacji i nie pojawiać się od razu na stronie.
Komentarze użytkowników
Portal nie jest odpowiedzialny za treść komentarzy dodanych przez jego użytkowników. Osoby, które dodają komentarze naruszające prawo, prawa osób trzecich lub naruszają prawa innych podmiotów mogą zostać pociągnięte do odpowiedzialności karnej lub cywilnej.