Miód z Bochni w finale Małopolskiego Festiwalu Smaku
W niedzielę 19 lipca na tarnowskim Rynku odbył się Małopolski półfinał Festiwalu Smaku. O awans do krakowskiego finału rywalizowali producenci z powiatów tarnowskiego, dąbrowskiego, bocheńskiego i brzeskiego.
Na Festiwalu Smaku można było spróbować m.in. gołąbków z gęsiną, kabanosa z jelenia czy kołduny z jagnięciną, a także sporą ilość przepysznych miodów.
Tarnowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku zgromadził ok. 20 lokalnych producentów żywności. Decyzją komisji konkursowej Ziemię Tarnowską w Krakowie podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 29 i 30 sierpnia reprezentować będą produkty:
- miód nektarowo – spadziowy - "Pasieka u Kiejdów" z Bochni. Miód ten zdobył Grand Prix Festiwalu, zyskał uznanie nie tylko konkursowego jury, ale również komisji dziennikarskiej,
- twarożek Żuchowski - Gospodarstwo Rolne Jan Czaja,
- razowiec lipnicki żytni - Tradycyjna Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk.
Nagrody i wyróżnienia wręczył Stanisław Sorys - wicemarszałek Małopolski, który wcześniej wspólnie z kucharzami częstował odwiedzających imprezę gulaszem z dziczyzny, przygotowanym zgodnie z jego autorskim przepisem.
Na festiwalowej scenie przez całą niedzielę prezentowali się lokalni artyści, a także goście z Meksyku w ramach Małopolskich Międzynarodowych Spotkań z Folklorem.