Konkurs kulinarny w Dąbrowicy
3 lutego w Zespole Szkół w Dąbrowicy po raz piąty odbył się konkurs kulinarny. Tematem tegorocznego konkursu było sporządzanie potraw regionalnych. Spośród wielu opracowanych przez uczniów receptur organizatorzy wybrali potrawy najbardziej charakterystyczne dla naszego regionu.
Były to m.in. staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, pierogi ze śliwkami i karmelem śmietanowym, gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem, roladki wieprzowe po wiejsku, maczanka po krakowsku, kotlety ziemniaczane z serem i kluski z mięsem. Uczniowie wykonali potrawy według opracowanych przez siebie receptur. Jury oceniało oprócz smaku potrawy również zgodność z tradycjami, stopień trudności, dekorację i sposób prezentacji.
I miejsce zajęła potrawa z rejonu limanowskiego "Kotlety ziemniaczane z serem" wykonana przez uczennice klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego - Urszulę Woźniak i Karolinę Zaczek. II miejsce zajęły gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem wykonane przez Kingę Wacnik i Natalię Legutek z oddziału III technikum organizacji usług gastronomicznych. III miejsce zajęły "Roladki wieprzowe po wiejsku" wykonane przez uczniów klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego - Tomasza Kuska i Roberta Kapera.