„Gotowanie z Mistrzem” w Zespole Szkół w Dąbrowicy
4 marca w Zespole Szkół w Dąbrowicy odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Gotowanie z Mistrzem”. Zajęcia przeprowadzone zostały przez Łukasza Grabowskiego — członka Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Uczniowie klasy IVB technikum i II zasadniczej szkoły zawodowej, kształcący się w zawodzie kucharz, wspólnie z mistrzem przyrządzili wiele potraw. Wśród nich znalazły się między innymi: filet drobiowy na makaronie w sosie z brokułem i kalafiorem, roladka drobiowa na grzance i bekonie, kotlet grillowany na fasolce faszerowanej w sosie porowym, roladka wieprzowa z kapustą rzymską, z korytkiem ziemniaczanym i z bekonem, crème brûlée i gruszka w karmelu z bitą śmietaną imbirową. Wszystkie dania nie tylko smakowały, ale i wyglądy znakomicie.
Dzięki warsztatom uczniowie poszerzyli wiedzę teoretyczną, a przede wszystkim nabyli nowe umiejętności praktyczne, które będą mogli wykorzystywać w swej pracy.