Dlaczego warto jeść ryby? – w Dąbrowicy wiedzą
Dietetycy namawiają nas do jedzenia ryb, wskazując ich walory odżywcze. Dlatego też młodzi klubowicze ze Szkolnego Klubu Logistyki z Dąbrowicy postanowili przekonać swoich szkolnych kolegów, jak wiele tracą wybierając do spożycia mięso pochodzenia zwierzęcego.
W samodzielnie wykonanej prezentacji mutlimedialnej zwrócili uwagę na to, że mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste – są także dobrym źródłem witaminy D.
Podczas kampanii młodzież miała także możliwość uczestniczyć w degustacji wyrobów rybnych firmy Contimax z Bochni – jednego z największych producentów przetworów rybnych w Polsce. Uczniowie oceniali wyrób gotowy w skali od 1 do 5 biorąc pod uwagę między innymi smak, konsystencję, zapach i barwę.
Opiekunem SKL jest Krystyna Migdał.