Bocheńskie zawodówki lepiej wyposażone
We wtorkowe popołudnie 8 marca odbyło się uroczyste zakończenie projektu p.n.”Modernizacja i wyposażenie bazy dydaktycznej szkolnictwa zawodowego dla Zespołu Szkół Nr 1, Nr 2 oraz Nr 3”. Spotkanie odbyło się w Zespole Szkół Nr 3 w Bochni. Wśród gości znalazła się m.in. Urszula Blicharz dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty, Rafał Rudka członek Zarządu Powiatu, dyrektorzy szkół oraz nauczyciele.
Celem projektu, którego wartość wyniosła prawie 700 tysięcy złotych, była przede wszystkim poprawa jakości poziomu kształcenia zawodowego uczniów, poprawa warunków nauczania i praktycznej nauki zawodu.
W efekcie w Zespole Szkół nr 1 w Bochni wyposażono pracownię samochodową w stanowisko do pomiaru geometrii kół oraz stanowisko do montażu opon samochodowych jak również wyposażono pracownię elektryczną . W Zespole Szkół nr 2 w Bochni wyposażono pracownię budownictwa energooszczędnego i energetyki odnawialnej, zakupiono m.in. komputery, zestawy pomiarowe do przeprowadzania doświadczeń związanych z wykorzystaniem energii słonecznej, wiatrowej i wodnej do produkcji energii elektrycznej. Natomiast z Zespole Szkół nr 3 w Bochni natomiast wyremontowano i wyposażono pracownię gastronomiczną.
Pozyskany w ramach projektu sprzęt pomoże młodym ludziom nabyć umiejętności, które ułatwią im w przyszłości znalezienie pracy czy kontynuację nauki na studiach. Podczas uroczystości przedstawiciele poszczególnych szkół w krótkich prezentacjach podsumowali projekt, prezentując zakupiony sprzęt. Wyposażenie poszczególnych pracowni równa się z tym jaki posiadają firmy, co pozwala na organizację zajęć praktycznych na naprawdę wysokim poziomie.
- Bardzo się cieszę, że udało się zrealizować kolejny ważny projekt, który podniesie jakość kształcenia zawodowego w naszych szkołach. Tym bardziej, że w związku z niżem demograficznym stoimy przed dużym wyzwaniem i musimy zachęcić młodych ludzi do nauki w naszych placówkach, dlatego też działania takie jak doposażanie i unowocześnianie pracowni są bardzo potrzebne. Rozwój edukacji zawodowej jest przyszłością powiatu bocheńskiego, jesteśmy zagłębiem chłodniczym, hutniczym, potrzebujemy młodych i doświadczonych ludzi, którzy będą rozwijać nasze firmy – mówił Ludwik Węgrzyn starosta bocheński
Kolejnym punktem programu był pokaz kulinarny w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Bochni, którzy zaprezentowali jedynie szczyptę swoich możliwości i umiejętności, ale za to wybrali potrawy wywodzące się z najbardziej elitarnej i eleganckiej kuchni – francuskiej.
- W obecnych czasach w większości kuchni rządzi pośpiech i zabieganie, a gotowanie staje się nie sztuką, a masową produkcją. Po trosze na przekór tym trendom, ale i z chęci propagowania potraw o tradycyjnym, naturalnym smaku, prezentujemy specjalną metodę przygotowywania potraw – Sous Vide – mówiła Magdalena Ćwik, recenzująca pokaz kulinarny uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Bochni.
Młodzi kucharze przygotowali fantastyczną przystawkę - polędwiczkę wieprzową w kolendrze, chwaląc się nie tylko swoimi umiejętnościami ale także nowoczesnym wyposażeniem pracowni gastronomicznej. Jako, że każdy posiłek powinien być zwieńczony deserem przygotowano wyśmienity krem brulee.