Bocheńskie lody docenione w województwie
Wojewódzka Komisja Konkursowa "Mój Rynek - Mój Produkt 2015" po analizie szeregu zgłoszonych do konkursu produktów żywnościowych postanowiła wyróżnić dwa z nich. Jednym okazał się wyrób z Bochni.
Mowa o lodach jogurtowych, wyprodukowanych przez Cafeterię Espresso, prowadzoną przez Artura Lorysia które, wraz z sokiem jabłkowym z Oświęcimia, tłoczonym ze świeżych owoców, otrzymały nominację do ogólnopolskiego szczebla konkursu.
Oba produkty na pobitym polu zostawiły: kiełbasę wiejską z Biskupic, miód faceliowy, miód rzepakowo-gryczany, wielokwiatowy miód z Ziemi Miechowskiej, „Komorowską” Kapustę kiszoną, ogórek kiszony „Octopus”, miód wielokwiatowy, jabłka: Rubin, Szampion, Gala oraz sok z borówki amerykańskiej.
W trzecim etapie konkursu Ogólnokrajowa Kapituła Konkursowa, powołana przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi dokona oceny zgłoszonych przez marszałków województw produktów, a następnie wyłoni trzy produkty i przyzna im odpowiednio I, II i III miejsce w konkursie. Finał konkursu odbędzie się 16 maja w Warszawie podczas pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”.